
Providenţa Divină sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu este grija Lui specială faţă de ceea ce există, atât faptul că ne ţine în existenţă pe toţi, cât şi o grijă specială, o frământare a lui Dumnezeu faţă de tot ceea ce există, faţă de noi oamenii în general şi de fiecare în special. Numele acestei lucrări divine provine din cuvântul latin „providentia” şi din cel grecesc „pronoia”.
Providenţa divină este cu siguranţă capitolul cel mai delicat şi mai vulnerabil al teologiei. Toate celelalte învăţături de credinţă nu sunt grele, chiar dacă par profunde sau exprimate complex. Însă, sunt de fapt foarte raţionale şi foarte uşor de primit de mintea şi sufletul omenesc. Această problemă este mult mai grea şi mai greu de acceptat de către omul contemporan. Important, pentru omul de astăzi şi, de fapt pentru omul dintotdeauna nu este faptul că există sau că nu există Dumnezeu, important e dacă există Dumnezeu aici lângă el, dacă îl ajută Dumnezeu. Evident că Providenţa Divină şi această problemă nu se pune decât între oamenii care acceptă, cel puţin, ideea Creatorului, ideea existenţei lui Dumnezeu. Omul de astăzi nu-l mai simte însă pe Dumnezeu lângă el.
În Biserica creştină de la început, în primele secole, această problemă aproape că nu se punea. Scriitorul bisericesc Clement Alexandrinul zice foarte simplu: „Există şi întrebări care merită pedeapsă, de pildă aceea de a cere dovezi dacă există sau nu Pronie” .
Astăzi, însă, providenţa divină se confruntă cu cele mai grele obiecţii:
1. Aristotel formula obiecţia că o Fiinţă perfectă nu se poate coborî până la a se ocupa de imperfecţiunile din lume sau cum spune expresia populară „Dumnezeu nu-şi bate capul cu toţi”.
2. A doua obiecţie este aceea că purtarea de grijă a lui Dumnezeu ar încălca libertatea omului. Unii, precum gnosticii şi maniheii din Biserica primară, susţin că nu există providenţă pentru că toate existenţele se desfăşoară după un plan pre-stabilit, îşi au destinul lor fix. Această concepţie se numeşte fatalism.
3. Disproporţia dintre merit şi răsplată pentru că uneori se constată în lume o nedreptate permanentă, o injustiţie sau disproporţie dintre merit şi răsplată. „ Noi experimentăm cu toţii, această realitate care nu se schimbă deloc, şi anume, că în general, cei buni, cei care cred în Dumnezeu, în bine, în dreptate, în adevăr şi se sacrifică pentru el, o duc mai rău, iar cei care nu cred în aşa ceva şi nu se străduiesc spre bine, cu adevărat o duc mai bine pe pământ” , spune părintele profesor Remete.
4. „Legea junglei” sau „peştele mare înghite peştele cel mic”. Această lege a junglei există pe pământ, dar se va sfârşi odată; şi chiar pe pământ nu e valabilă pentru toţi. Dovadă că nu e valabilă este faptul că unii se lasă de bunăvoie înghiţiţi de alţii şi nu înghit pe nici unul. Nu toţi sunt angajaţi în legea junglei. Sfinţii au scăpat de legea junglei; ei ştiu că există legea junglei, dar, n-au vrut să omoare şi nu I s-au supus. Legea junglei rămâne pe pământ, dar rămân şi oameni care au depăşit-o şi o depăşesc.
5. Existenţa „monştrilor” din naştere, a hermafrodiţilor, etc. ar demonstra şi ea, prin iraţionalul şi non-sensul suferinţei, lipsa Providenţei. Existenţa hermafrodiţilor şi a monştrilor din naştere pare să fie tocmai o existenţă care scapă de sub controlul lui Dumnezeu.
6. Existenţa răului în lume. Oricâte mizerii şi rele ar face oamenii, ele nu-L copleşesc pe Dumnezeu. Oricât ar părea că distruge orice frumuseţe şi orice bunătate, nu există rău ireparabil la Dumnezeu; iar dacă nu există la Dumnezeu rău ireparabil, atunci nu există nici la oameni. Dacă la Dumnezeu nu e ireparabil, El va face să fie reparabil şi la oameni.
Omului zilelor noastre, angrenat plenar într-un continuu progres tehnologic şi ştiinţific îşi uită scopul, menirea, dorind să devină asemeni lui Dumnezeu, însă fără a-şi înfrâna poftele trupeşti, fără a-şi potoli viciile, fără a renunţa la desfrâu, la plăcerile pierzării, în general e foarte greu a-i demonstra cum Dumnezeu stă tot timpul în preajma noastră. Însă, această lume desfrânată, tăvălită în mocirla păcatului se va deştepta, conştientă fiind că o lume fără Dumnezeu nu poate exista. Până atunci toate „luminile” sunt stinse. Hesse caracteriza astfel această societate: „Lumea culturii noastre era un cimitir, aici zăceau Iisus Hristos şi Socrate, Mozart şi Haydn, Dante şi Goethe, din ei numai rămăseseră decât nişte nume goale pe tăbliţe ruginite, înconjuraţi de oameni îndoliaţi, fâstâciţi şi prefăcuţi, care ar fi dat orice să mai creadă în tăbliţele acelea care, odinioară, fuseseră pentru ei nişte lucruri sfinte, oameni care ar fi dat orice să mai poată spune un singur cuvânt cinstit, serios, de durere şi deznădejde despre lumea aceasta apusă, oameni cărora, în loc de toate acestea nu le mai rămăsese decât să stea, rânjind fâstâciţi, de jur împrejurul mormintelor” .
Problema Providenţei este învăţătura fundamentală a tuturor religiilor şi este respinsă de filosofie. Acest fapt demască filosofia numită deism, ca fiind filosofie şi nu religie; la fel demască filosofia existenţialistă care spune că Dumnezeu „a obosit”. Şi putem răspunde că tata nu oboseşte, însă, niciodată: dacă vreodată copilul nu-l mai vede pe tata aşa de tare şi de bun, nu-i vina lui tata; e vina copilului. Nu Dumnezeu a obosit, ci omul a obosit; a obosit să se ţină de Dumnezeu, de aceea nu-L mai simte pe Dumnezeu.