miercuri, 22 octombrie 2008

DESPRE ADULTER


Trupul nostru, al tuturor oamenilor este „templu al Duhului Sfânt” (I Cor. VI, 19) şi, prin urmare, trebuie apărat şi îngrijit, pentru că împreună cu sufletul, alcătuind o unitate, este imposibil pentru cei care întreaga viaţă pământească s-au lăsat pradă poftelor trupeşti, animalice să moştenească împărăţia lui Dumnezeu.
Termenul adulter se referă în general la relaţiile sexuale între o persoană căsătorită şi un partener de sex opus care nu-i este soţ sau soţie. Însă trebuie să spunem că această noţiune de adulter înglobează şi orice tip de sexualitate genitală între două persoane care nu sunt unite prin căsătorie, inclusiv relaţiile homosexuale.
Sfânta Scriptură este extrem de severă în privinţa adulterului: „Aţi auzit că s-a zis celor de demult: Să nu săvârşeşti adulter. Eu însă vă spun vouă că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui” (Matei V, 27-28). Iisus consideră ca adulter pe cel ce-şi lasă femeia sa şi ia pe alta sau pe cel ce o ia pe cea părăsită, deoarece socoteşte că legătura căsătoriei nu s-a desfiinţat între cel ce şi-a lăsat soţia sa, prin faptul că a părăsit-o.
Legătura conjugală poate fi durabilă numai dacă e construită pe încredere şi fidelitate, pentru că nemaiexistând acestea, nu mai există nici iubire, nu mai există comuniune şi comunicare, totul fiind chinuitor şi predispus răului.
Canoanele Bisericii sunt aspre în privinţa adulterului (Sinodul de la Ancira – 314 prescrie pedeapsă de 7 ani de pocăinţă pentru soţul sau soţia care a săvârşit adulter).
În zilele noastre, criza fidelităţii între parteneri, într-o căsătorie, este frecventă şi se manifestă de cele mai multe ori în preajma vârstei de mijloc, după câţiva ani de căsnicie.
Privind sfaturile de la Taina Spovedaniei, pe care le găsim în cărţile de cult, ne dăm seama că adulterul este înfierat mult mai drastic decât activitatea sexuală pre-conjugală, pentru că astfel legământul depus în cadrul Tainei Căsătoriei este încălcat. Biserica vorbeşte în acest sens de preacurvie. „Pe scara valorilor morale, adulterul este în mod evident mul mai grav decât activitatea sexuală pre-conjugală, întrucât violează legământul conjugal real: legătura dragostei şi a încrederii între două persoane”, spune John Breck.

Niciun comentariu: